Föreningen för alla i Frösunda

Lilla Frösunda.

Att bo i Frösunda
(Text och Foto: Marita Brodin - 2003)

Det finns flera olika former av boende i Frösunda. De flesta känner till hyreslägenheterna på Ballongberget och bostadsrätterna längs boulevarden. Men Magnus visste inte om att det finns ett äldreboende i Frösunda och Anna visste inte om att det också finns studentlägenheter. Han bor i studentlägenhet vid boulevarden, och hon är verksamhetschef för äldreboendet på Signalistgatan. Området är ju nytt och fortfarande lite okänt för de flesta. Det är ett av skälen till varför Frösundadagen och Vi i Frösunda behövs. Vi behöver lära känna varandra, veta lite om historien och vi behöver skapa en god Frösundaanda.

Student i Frösunda
Magnus Nilsson flyttade in i sin 18 kvadratmeter stora lägenhet 1999. Då var de två röda tegelhusen längst ned på boulevarden nybyggda. Lägenheten är fräsch och väl utnyttjad. Den har pentry, bredband, dusch och en överraskande stor balkong. Bäst tycker Magnus det är att ha nära till pendeln, stan, Upplands Väsby och pizzerian. I Väsby har han ursprung och extrajobb. Att ha Hagaparken nära är förstås också trevligt. Där springer han ibland. Sämst tycker han det är att det ännu inte finns någon riktig livsmedelsaffär.

I Frösunda har alla 94 studentlägenheterna pentry. Det är alltså inget korridorboende med gemensamt kök, utan riktiga lägenheter, om än ganska små sådana. Det enda gemensamma är tvättstugan, cykelrummet och en gemensamhetslokal som studenterna kan hyra om de vill ha fest eller så. Magnus känner några andra studenter i huset, men inte alls alla. Det är väldigt lugnt och tyst i huset, om nu någon trodde något annat. När Magnus är färdig med sin utbildning måste han flytta. Sådana är reglerna hos Stockholms studentbostäder som hyr ut.

Frösunda äldreboende
I det gulrappade tegelhuset på Signalistgatan bor 44 av Frösundas äldre. Det är Riksbyggen Serviceboende AB som driver verksamheten och första inflytt skedde i december 2000. Huset andas rymd och planlösningen för de gemensamma utrymmena är öppen. Här ska det vara lätt att ta sig fram med rullstol eller andra hjälpmedel. Precis som för andra äldreboenden, är det kommunen som bedömer vilka som har behov av att få tillgång till denna typ av boende. Anna Lindström, verksamhetschef, vill tona ned detta med att kategorisera olika former av boenden. Det är ett boende bland andra boenden. Ett boende som passar under ett skede i livet. De boende har alla var sitt rum med dusch, wc och pentry. Den som vill och orkar kan möta andra boende i teverummet, på balkongen eller i köket/matrummet.

Äldreboendet är samtidigt en ganska stor arbetsplats. Här finns 35-40 fast anställda, men tillsammans med tillfälligt anställda handlar det om 65-70 personer som arbetar här. Att arbeta med äldre i ett nytt och fräscht hus, i ett lugnt område med en park alldeles invid, är inte så dumt. Största problemet för de anställda är att hitta parkeringsplatser. Anna tror att det finns personer som inte kommer att kunna jobba kvar när de extra parkeringsplatserna försvinner.

Hon påpekar också att de har tankar på att använda den serviceenhet som här skapats, till annat än äldreomsorg. Det går t.ex. att redan nu hyra deras samlingssal, som rymmer c:a 20-25 personer, om den är ledig. Det är också tänkbart att de kommer att sälja tjänster till boende i Frösunda som vill ha hjälp med städning eller andra hushållsnära tjänster.Vi i Frösunda
c/o Peter Edholm
Signalistgatan 6
169 72 Solna

Kontakt:
info2@viifrosunda.se
*
Webansvarig

-> Om cookies
-> Sajtkarta